Χάσατε το κατοικίδιο σας ;

Χάσατε το κατοικίδιο σας ;

Ακολουθήστε άμεσα τα παρακάτω βήματα.

 

 1. Βγείτε να το ψάξετε το συντομότερο δυνατόν. Αν δεν το βρείτε άμεσα, επιμείνετε. Αργά το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί που έχει ησυχία.
 1. Ενημερώστε τους γείτονες σας, την τοπική φιλοζωική οργάνωση ή ομάδα φιλόζωων εθελοντών, τον κτηνίατρό σας αλλά και άλλους κτηνίατρους της περιοχής που το χάσατε.
 1. Ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να επιβεβαιώσει ότι το μικροτσίπ του είναι καταχωρημένο στη Βάση Δεδομένων. Αν δεν είναι καταχωρημένο, καταχωρήστε το ΑΜΕΣΩΣ. Ζητήστε εκτύπωση της καταχώρησης.
 1. Ενημερώστε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που το χάσατε. Βεβαιωθείτε οτι έγινε καταγραφή στο βιβλίο απολεσθέντων και όχι σε κάποιο χαρτάκι.
 1.  Αν έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αναρτήστε άμεσα την απώλεια, ορατή προς όλους (μη ξεχάσετε τη φωτογραφία και το τηλέφωνο σας):
  • στο προφίλ σας
  • στο προφίλ επαφών σας που μένουν, εργάζονται, συχνάζουν ή έχουν φίλους στη περιοχή που το βρήκατε
  • σε σελίδες φιλοζωικών σωματείων ή ομάδων
 1. Τυπώστε αφίσες (μέγεθος Α4) με μεγάλα κόκκινα γράμματα ΧΑΘΗΚΕ πάνω πάνω, με φωτογραφία και περιγραφή του ζώου (όνομα, ράτσα ή ημίαιμο, φύλο, χρώμα, μέγεθος κλπ) την ημερομηνία και τον τόπο που χάθηκε και το τηλέφωνο σας. Αν έχει microchip μην αναφέρετε τον αριθμό του (ιδιαίτερα αν είναι καθαρόαιμο). Μόνο εσείς και ο άνθρωπος που το βρήκε πρέπει να το γνωρίζετε.

     Τοιχοκολλήστε την αφίσα στη περιοχή που το χάσατε

 • σε κολώνες
 • σε κτηνιατρεία και καταστήματα ειδών ζώων της περιοχής
 • σε σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικα
 • στάσεις λεωφορείων, φούρνους, σχολεία και όπου αλλού θα τη δουν πολλοί άνθρωποι.

Φροντίστε να τις τσεκάρετε τακτικά. Μερικές φορές χαλάνε από τον ήλιο ή τη βροχή. 

Κάποιες φορές κάποιοι τις ξεκολλάνε.

 1. Αν κάποιο σωματείο βρει το κατοικίδιο σας, κατά πάσα πιθανότητα, θα σας ζητήσει να συναντηθείτε με εθελοντή του σε κτηνιατρείο της επιλογής του για να σας το παραδώσει. Θα σας ζητήσει να υπογράψετε μία Δήλωση Παράδοσης και Παραλαβής σκύλου (ή γάτας) σε 2 αντίγραφα (ένα για το σωματείο και ένα για εσάς).
  • Αν το ζώο σας δεν έχει microchip θα πρέπει να του βάλει ένα ο κτηνίατρος προκειμένου να το παραλάβετε. Ο Νόμος 4039/12 ορίζει οτι ο κηδεμόνας κατοικίδιου είναι υποχρεωμένος να του τοποθετήσει microchip και να το καταχωρήσει στη βάση δεδομένων του ΥΠΑΤ και του Δήμου.
  • Αν το ζώο σας έχει microchip καταχωρημένο, δείξτε το βιβλιάριο υγείας του και την εκτύπωση της καταχώρησης όπου αναφέρεται ο αριθμός του στον κτηνίατρο και στον άνθρωπο που το βρήκε.
  • Αν το ζώο έχει microchip ΟΧΙ καταχωρημένο, θα σας ζητηθεί να το καταχωρήσει ο κτηνίατρος επί τόπου. ΑΛΛΑΓΗΤΟ 7

Να θυμάστε οτι ένα ΜΗ καταχωρημένο microchip ουσιαστικά είναι το ίδιο με το να μη έχει microchip.

Το τοπικό φιλοζωικό σωματείο μπορεί να σας καθοδηγήσει.

Μην ξεχνάτε: Η κακιά στιγμή μπορεί να συμβεί σε όλους. Προστατέψτε τα ζώα σας
βάζοντάς τους
microchip, όπως ορίζει ο Νόμος, αλλά και έχοντας πάντα στο περιλαίμιο του κονκάρδα με τα στοιχεία σας.

Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων www.spazgreece.gr