Το μικρό μέγεθος της Ελλάδας καθιστά ακόμα πιο επιτακτικό να γίνει κάθε προσπάθεια να διαφυλαχτεί η άγρια πανίδα της. Όσο πιο μικροί οι οικότοποι, τόσο πιο ευάλωτοι είναι σε κάθε τύπου προσβολής (βιομηχανική, τουριστική ή άλλη ανάπτυξη, ρύπανση, επέκταση καλλιεργειών, εκχερχώσεις, παράνομη δόμηση, κυνήγι, κλπ). Παραθέτουμε την υπάρχουσα Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Οι κυνηγοί θεωρούν το κυνήγι “άθλημα”. Στις σύγχρονες μέρες, το νόμιμο κυνήγι χαρακτηρίζεται κυρίως από λαθροθηρία.

Αρριανός, Κυνηγετικός

Το σύγγραμμα του αρχαίου φιλόσοφου Αρριανού (95.μΧ – 180μΧ), για την τέχνη του κυνηγιού έχει πρότυπό το αντίστοιχο έργο του Ξενοφώντα (Ξενοφών, κυνηγετικός). Περιέχει ειδική αναφορά στα λαγωνικά και την εκπαίδευσή τους και θεωρείται ως σήμερα το καλύτερο βιβλίο που γράφτηκε για τους σκύλους.

Η παρακάτω περιγραφή αποτελεί την καρδιά του έργου και δίνει μια άλλη διάσταση στην έννοια του κυνηγιού και του κυνηγού:

«ου γαρ τοις επι τω αλώναι το θηρίον εξάγουσι τας κύνας αλλά ες αγώνα δρόμου και άμιλλαν οι γε τη αληθεία κυνηγετικοί.και αγαπώσι ει επιτύχοι ο λαγώς του διασώσαντος…»:

«Οι πραγματικοί κυνηγοί πάνε τα σκυλιά τους κυνήγι για την χαρά της άμιλλας και της καταδίωξης. Και χαίρονται περισσότερο αν ο θήραμα καταφέρει και γλιτώσει».

Η πλειοψηφία των σημερινών κυνηγών απέχουν δραματικά από τα αρχαία πρότυπα. Σε μια φύση ρημαγμένη από τη δόμηση, τις εκχερσώσεις, τις πυρκαγιές…  επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο 6μηνη εκστρατεία σφαγής, μιας πανίδας που όλο και συρρικνώνεται.

Το σύνολο των θηρεύσιμων ειδών στην Ελλάδα, αποτελείται θεωρητικά από 5 ειδών θηλαστικά και 32 είδη πτηνών, όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει έλεγχος.

Λαθροθηρία

Η λαθροθηρία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλη την άγρια ζωή.

Λαθροθηρία δεν είναι μόνο το κυνήγι χωρίς άδεια, είναι και:

 • το κυνήγι με παράνομα μέσα όπως εξάσφαιρες καραμπίνες, “φλόμπερ”, ηχοπαραγωγικές συσκευές, χρήση προβολέων, παγίδων και σιγαστήρων, χρήση διχτύων και ξοβεργών (αυτή η μέθοδος παγίδευσης αφανίζει προστατευόμενα πτηνά όσο και θηρεύσιμα. Το κύριο πρόβλημα παρουσιάζεται κατά τις μεταναστευτικές περιόδους οπότε περνούν από τη χώρα πολλά πτηνά.
 • το κυνήγι μεγαλύτερου αριθμού θηραμάτων από το επιτρεπτό όριο
 • το κυνήγι σε απαγορευμένες ζώνες (π.χ. σε καταφύγια θηραμάτων, κ.λπ.)
 • το κυνήγι εκτός κυνηγετικής περιόδου
 • το κυνήγι εντός της κυνηγετικής περιόδου αλλά σε μέρες και ώρες που απαγορεύεται (π.χ. κυνήγι τη νύχτα, κυνήγι πέρδικας εκτός Τετάρτης και Σαββατοκύριακου, κ.λπ.)
 • το κυνήγι απαγορευμένων ειδών

Συνεπώς, δεν είναι μόνο η κυνηγετική άδεια που κάνει τον κυνηγό νόμιμο, αλλά η κυνηγετική του συμπεριφορά κάθε φορά που πάει κυνήγι.

Δυστυχώς, τα συλλογικά όργανα των κυνηγών δεν ανησυχούν για τον αντίκτυπο της λαθροθηρίας στη άγρια ζωή, παρά ότι “κλέβει το θήραμα από τον νόμιμο κυνηγό”.

Για να συνοψίσουμε, υπάρχουν δυο κατηγορίες λαθροθηρίας:

Η πρώτη αφορά στο κυνήγι των ειδών που επιτρέπεται να θηρεύονται αλλά γίνεται με παράνομο τρόπο (υπερβολικό αριθμό, απαγορευμένο τόπο ή χρόνο, χρησιμοποιώντας παράνομα μέσα, κλπ).

Η δεύτερη αφορά στο κυνήγι των ειδών που βρίσκονται εκτός της λίστας των νόμιμα θηρευμένων ειδών. Σε αυτά περιλαμβάνονται και όλα τα σπάνια, απειλούμενα και προστατευόμενα είδη, καθώς και τα μεταναστευτικά πουλιά που περνούν από την Ελλάδα. Αυτή η λαθροθηρία είναι, εξ ορισμού, πολύ πιο σοβαρή και αποτελεί πραγματική καταστροφή.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

 • Εκπαίδευση και εξετάσεις για την απόκτηση κυνηγετικής άδειας.
 • Αφαίρεση της άδειας σε περίπτωση λαθροθηρίας και κατάσχεση των όπλων, οχημάτων, εργαλείων, παγίδων, κλπ

Ευζωία κυνηγητικών σκύλων

Είμαστε αντίθετοι στη χρήση σκύλων για να κυνηγούν και να σκοτώνουν άλλα ζώα.

Η ΠΦΟ ανησυχεί για τη κακή μεταχείριση των κυνηγόσκυλων από πολλούς κυνηγούς.

Σε όλη την επικράτεια* παρατηρείται ότι:

 • Οι κυνηγοί δε στειρώνουν τους σκύλους τους
 • Πολλοί κυνηγοί δε βάζουν ηλεκτρονική σήμανση
 • Πολλοί κυνηγοί εγκαταλείπουν τα κυνηγόσκυλά τους όταν δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, τραυματιστούν, αρρωστήσουν, γεράσουν,  ή τα σκοτώνουν (με όπλο ή απαγχονισμό)
 • Πολλοί κυνηγοί χρησιμοποιούν φόλες για να απαλλαγούν από κυνηγόσκυλα ανταγωνιστών ή από άγρια πανίδα που θεωρούν ανταγωνιστική (κείμενα από αρχεία ΠΦΟ)

(* Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν πανελλαδικά από οργανώσεις διάσωσης ζώων, το 30% όλων των σκύλων που περισυλλέγονται είναι καθαρόαιμα κυνηγόσκυλα, άλλο ένα 30 με 40 % είναι ημίαιμα κυνηγόσκυλα, ενώ τα ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα όταν η οργάνωση δραστηριοποιείται σε νησί ή αγροτική περιοχή)