Κατοικίδια και μικρά παιδιά

 Το κατοικίδιο βοηθά την σωστή ανάπτυξη του παιδιού

Το κατοικίδιο είναι δεν είναι μόνο μια μόνιμη πηγή ζεστής, χνουδωτής χαράς.
Προσφέρει πολλά στην υγεία του ανθρώπου, ειδικά του παιδιού, συμβάλλοντας με πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην βελτίωση της σωματικής, κοινωνικής,
συναισθηματικής και γνωσιακής του ανάπτυξης.

Τα οφέλη στην υγεία

  •  Καλύτερη φυσική κατάσταση, με την αύξηση των επιπέδων σωματικής κίνησης, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό όταν βλέπουμε την ανησυχητική άνοδο της παιδικής παχυσαρκίας. Το κατοικίδιο δημιουργεί κίνητρα για τρέξιμο και για εξάσκηση των κινητικών δεξιοτήτων. Το τρέξιμο στον κήπο, στην αυλή, το πέταμα της μπάλας, η βόλτα είναι τέλειες αφορμές να κινητοποιηθούν τα παιδιά και να ξεφύγουν από το καθισιό.
  • Ανάπτυξη σταθερότερου ανοσοποιητικού συστήματος (ιδιαίτερα μεταξύ την ηλικία των 5 με 8 χρονών)
  • Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδιο παρουσιάζουν σημαντικά λιγότερες αλλεργίες και προβλήματα άσθματος, κυρίως αν εκτεθούν σε κατοικίδιο από τον πρώτο χρόνο της ζωής του.
  • Το ζώο είναι για το παιδί σημαντική παρηγοριά σε ανάρρωση από αρρώστια ή τραυματισμό

    ΤΚατοικίδια και μικρά παιδιάα οφέλη στην ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη

Η επαφή των παιδιών με κατοικίδιο έχει αποδειχτεί σημαντική σε πολλούς τομείς της παιδικής ανάπτυξης. Τα παιδιά που έχουν κατοικίδιο είναι συχνά λιγότερο εγωκεντρικά από τα άλλα παιδιά. Δείχνουν προδιάθεση για συμπόνια και νοιάξιμο και είναι παιδιά που στη συνέχεια αναπτύσσουν κοινωνική υπευθυνότητα και εντάσσονται καλά στην κοινωνία. Το ζώο διευκολύνει πολύ την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Το παιδί θα πλησιάσει ευκολότερα κάποιο άλλο που παίζει με ένα ζώο. Για το συνεσταλμένο παιδί, το κατοικίδιο γίνεται η γέφυρα με δυνητικά φιλαράκια. Τα κατοικίδιο διευκολύνει πολλές πτυχές της συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού, όπως η αυτοεκτίμηση και η αίσθηση ευθύνης. Καθώς μεγαλώνει το παιδί και αναλαμβάνει περισσότερα από την φροντίδα του ζώου, αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Είναι σημαντικό η ευθύνη που αναλαμβάνει το παιδί για το κατοικίδιο να είναι ανάλογη με την ηλικία του. Στα 3, το παιδί μπορεί να βοηθήσει να βάλει τροφή η νερό μέσα στα μπωλ. Στα 5, μπορεί να αρχίσει να αναλαμβάνει κάποια βασική περιποίηση και να βοηθάει στο βούρτσισμα. Προς το τέλος του δημοτικού, μπορεί να αρχίσει να τον βγάζει
βόλτα μόνος του αν το ζώο έχει το κατάλληλο μέγεθος και η γειτονιά είναι ασφαλής. Όμως είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι το ζώο από μόνο θα αναπτύξει την αίσθηση ευθύνης στο παιδί. Αυτό το κάνουν οι γονείς και το κατοικίδιο είναι το καταλληλότερο όχημα. Οι μελέτες αποδεικνύουν επίσης ότι το κατοικίδιο λειτουργεί ως κοινωνικό στήριγμα σε μεταβατικές φάσεις όπως είναι η εφηβεία ή σοβαρή ασθένεια ή μια κρίση στην οικογένεια.

Τα εκπαιδευτικά οφέλη

Tην χαρά και το γέλιο που συνδέονται με την κατοχή ενός κατοικίδιου συνοδεύουν και εκπαιδευτικά οφέλη. Ταυτόχρονα με την αίσθηση της ευθύνης που αναπτύσσει , το παιδί χτίζει με το ζώο σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτό επιδρά θετικά στις σχέσεις τους με τα άλλα παιδιά, με τους γονείς και με τους δασκάλους. Επίσης, συμμετέχοντας στο τάισμα και στη βόλτα του κατοικιδίου, το παιδί αναπτύσσει την αίσθηση της καθημερινής φροντίδας. Πάρτε το παιδί μαζί σας στον κτηνίατρο, για να του δοθεί η ευκαιρία να ρωτήσει για τον σωστό τρόπο φροντίδας και για τη υγεία του κατοικίδιου του.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορεί να εκδηλώσουν ενδιαφέροΚατοικίδια και μικρά παιδιάν για συγκεκριμένο είδος ζώου η για συγκεκριμένη ράτσα. Ενθαρρύνετε τα να
διαβάζουν για το ζώο που τους ενδιαφέρει, προτείνετε τους να έρθουν μαζί σας σε εκπαίδευση βασικής υπακοής του σκύλου . Αυτό θα βοηθήσει την γνωσιακή τους ανάπτυξη και θα πυροδοτήσει την επιθυμία για μάθηση.
Με σωστή καθοδήγηση, μπορεί το παιδί να ψάχνει πληροφορίες στο διαδίκτυο για το κατοικίδιο του, είναι πάλι ένας τρόπος να μαθαίνει για τις ανάγκες και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ζώου του. Αν το παιδί σας ενδιαφέρεται για άλογα αλλά μένετε στον δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας, ενθαρρύνετέ το παρόλα αυτά το να ψάξει πληροφορίες για τα άλογα. Ακόμα κι αν δεν γίνεται να αποκτήσει το ζώο που ονειρεύεται, το παιδί θα ωφεληθεί από την διαδικασία της μάθησης.

Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ωφελούνται ιδιαίτερα από την παρουσία κατοικίδιου στο σπίτι. Μελέτες δείχνουν ότι το κατοικίδιο επιδρά θετικά στα παιδιά με προβλήματα ελλειματικής προσοχής, βοηθώντας τα να εστιάσουν την προσοχή τους και να ανταποκρίνονται καλύτερα στον θεραπευτή.

Τα κατοικίδια ως θεραπεία – Pet therapy

Λόγω της ιδιαίτερα δυνατής σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ παιδιού και κατοικίδιου, το κατοικίδιο είναι συχνά αυτό που παρηγορεί. Επειδή το ζώο δεν κρίνει αλλά δέχεται τον άνθρωπο όπως είναι, το παιδί που περνάει δυσκολίες το εμπιστεύεται πιο εύκολα απ ’ότι έναν άνθρωπο. Η Karen Hawkins είναι θεραπεύτρια στις ΗΠΑ, στην Πολιτεία του Maine. Φιλοξενεί στο αγρόκτημα της παιδιά αλλά και ζώα που χρειάζονται βοήθεια και δουλεύει πολύ με παιδιά από ανάδοχες οικογένειες. Διαπιστώνει συνεχώς την θαυματουργή επίδραση των ζώων στη ζωή αυτών των παιδιών που είναι συναισθηματικά σημαδεμένα από την εγκατάλειψη. «πολλά απ’ αυτά τα παιδιά είχαν ελάχιστη ή καθόλου φροντίδα όταν ήταν μικρά. Όταν με βοηθούν να
φροντίζω ορφανά ζώα, νιώθουν τι θα πει φροντίδα. Βλέπω οργισμένα, σκυθρωπά και πολλές φορές βίαια παιδιά και εφήβους, να μαλακώνουν και να αρχίζουν να εμπιστεύονται. Εμπιστεύονται πρώτα τα ζώα και αυτό τους διευκολύνει να αρχίσουν να με εμπιστεύονται αρκετά ώστε να μου μιλήσουν».
Το να φέρει κανείς ζώο στην οικογένεια δεν είναι απόφαση που παίρνεται στα γρήγορα. Πρέπει να είναι καταρχήν δέσμευση των γονέων, όχι του παιδιού. Οι γονείς θα είναι υπεύθυνοι για την ευζωία του κατοικίδιου. Ωστόσο, όταν παρθεί η απόφαση και βρεθεί το κατάλληλο κατοικίδιο, όλη η οικογένεια θα ωφεληθεί από την σχέση της με το ζώο για τα επόμενα πολλά χρόνια.