Τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια έχουν σύνθετες ανάγκες και χρειάζονται κτηνιατρική φροντίδα και εξονυχισμό. Οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, τις γνώσεις και την οικονομική δυνατότητα να τους παράσχουν όσα χρειάζονται για να ευημερούν,συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας για το τέλος της ζωής τους.

Αναβάτες και οδηγοί ιπποειδών πρέπει να αποφεύγουν πρακτικές ή εξοπλισμό που τους προκαλούν πόνο, φόβο ή δυσφορία.

 Ζώα εργασίας

Παρόλο που η χρήση γαϊδουριών, μουλαριών και αλόγων ως ζώα εργασίας τείνει να μειώνεται, η μεταχείριση τους είναι πολλές φορές τόσο βάναυση, ώστε το θέμα να αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες παραπόνων των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη αγανάκτηση προκαλεί η θέα ζώων δεμένων και σαμαρομένων στον ήλιο χωρίς νερό και η υπερφόρτωση τους, για τουριστικούς ή παραγωγικούς λόγους.

Είναι σημαντικό όταν τα ζώα εργάζονται, να εφαρμόζει σωστά η ιπποσκευή στο σώμα τους για να μη δημιουργεί πόνο ή τραυματισμό και να υπάρχει όριο στο βάρος που μεταφέρουν και στις ώρες που εργάζονται.  Όταν ξεκουράζονται, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε σκιά, τροφή και μόνιμη παροχή νερού.

Όλα τα γαϊδούρια, μουλάρια και άλογα εργασίας πρέπει να εξετάζονται τακτικά από ειδικευμένο κτηνίατρο και πεταλωτή.

Το παστούρωμα (δέσιμο των ποδιών μεταξύ τους η του κεφαλιού με τα πόδια) απαγορεύεται από το νόμο (αρθ 1 του ν. 1197/1981 και άρθ.1 και 16 του ν. 4039/2012) και διώκεται ποινικά.

Αγώνες και παραδοσιακές εκδηλώσεις

Είναι σημαντικό να ελέγχονται μέθοδοι και συνθήκες, τόσο στους αγώνες όσο και στη προπόνηση για να αποφεύγονται τραυματισμοί των ζώων.

Οι υπερβολικές απαιτήσεις προκαλούν καταπόνηση και τραυματισμούς των αλόγων. Αλλαγές στη δομή, το ύψος και τις θέσης των εμποδίων θα συμβάλλουν στον περιορισμό των τραυματισμών των αλόγων. Η υπερβολική ή περιττή χρήση μαστιγίου θα πρέπει να τιμωρείται με σοβαρές ποινές για τον αναβάτη κι όποιον άλλο ευθύνεται. Πρέπει να απαγορεύονται τα φάρμακα και οι χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν σκοπό την αύξηση της επίδοσης των ζώων.

Καυτηριασμός-Ευνουχισμός

Στην ΠΦΟ πιστεύουμε ότι ο καυτηριασμός των αλόγων με την επίφαση ότι γίνεται για θεραπευτικούς λόγους αποτελεί μια σκληρή και αναποτελεσματική πρακτική και δεν πρέπει να εφαρμόζεται ποτέ. Ο ευνουχισμός πρέπει να γίνεται απο ιππίατρο και όχι απο τους ιδιοκτήτες χρησιμοποιώντας πρακτικές περασμένων αιώνων. Κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή.

Σφαγή/ευθανασία

Πριν προχωρήσει στην απόκτηση ενός ιπποειδούς, είναι απαραίτητο ο μελλοντικός ιδιοκτήτης να κάνει πρόβλεψη και για το κόστος ευθανασίας και διάθεσης του πτώματος του ζώου.  Όταν λόγω ηλικίας ή ανημπόριας, τα γαϊδούρια ή τα άλογα δεν χρησιμεύουν πλέον στους κατόχους τους, απαγορεύεται η πώλησή τους σε αγορές κτηνοτροφικών ειδών. Αν τα ζώα υποβληθούν σε ευθανασία, αυτή πρέπει να γίνεται επιτόπου, ώστε να αποφευχθεί το στρες της μεταφοράς.

Η σφαγή αλόγων για τροφή απαγορεύεται στην Ελλάδα, ωστόσο παρατηρείται παράνομη εξαγωγή αλόγων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό (κυρίως την Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία) με σκοπό την σφαγή τους εκεί για τροφή.  Εαν έχετε στοιχεία η υποψία για τέτοιου είδους δραστηριότητα, επικοινωνήστε μαζί μας.

Ταυτοποίηση ιπποειδών

Όλα τα ιπποειδή πρέπει να ταυτοποιούνται με ηλεκτρονική σήμανση, όπως προβλέπει ο κανονισμός 2015/262 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νομοθεσία που στην χώρα μας δεν εφαρμόζεται.