Είμαστε αντίθετοι στην κατοχή οποιουδήποτε ζώου της άγριας πανίδας ως ζώο συντροφιάς

Γουνοφόρα

Οι πλειοψηφία των γουνοφόρων ζώων που εκτρέφονται είναι μινκ, νυφίτσες, κόκκινες αλεπούδες, αρκτική(λευκή) αλεπού, ρακούν, ενυδρίδες, τσιντσιλά.

Η ευζωία ενός ζώου εξαρτάται από τις βιολογικές ιδιαιτερότητές του και πως αυτές καλύπτονται ή όχι από τις συνθήκες στέγασης και διαχείρισης.

Πχ.Tα μινκ (βιζόν) είναι άγρια, σαρκοφάγα, εξαιρετικά δραστήρια ζώα. Στη φύση κολυμπούν, βουτάνε, σκάβουν και σκαρφαλώνουν κυνηγώντας μικρά θηράματα. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας (εκτροφής), ζουν κλεισμένα σε μικρά γυμνά κλουβιά, σε συνθήκες που δεν καλύπτουν καμιά από τις συμπεριφορικές τους ανάγκες. Ως  αποτέλεσμα της αγωνίας και του στρες που τους προκαλούν οι συνθήκες αιχμαλωσίας, εμφανίζουν νευρωτικές (στερεότυπες) συμπεριφορές, όπως επαναλαμβανόμενη βάδιση, κυκλική κίνηση και αυτό-ακρωτηριασμούς κτλ.

Αιχμαλωσία

Όλη η διαδικασία παγίδευσης, μεταφοράς και εξαναγκαστικής προσαρμογής στην αιχμαλωσία, προκαλεί στα άγρια ζώα αμέτρητη αγωνία και ταλαιπωρία.

Η αιχμαλωσία είναι αποδεκτή μόνο εάν τα ζώα κρατούνται με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις φυσιολογικές βιολογικές απαιτήσεις κάθε είδους.  Χρειάζονται χώρο και ερεθίσματα για να μην αγωνιούν και δυσφορούν. Για μερικά είδη άγριων ζώων, αυτό δεν είναι δυνατό.

Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι κητώδη και ελέφαντες δε μπορούν να έχουν την φροντίδα που χρειάζονται σε ζωολογικούς κήπους, δελφινάρια, ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις.

Οι εκθέσεις ή παρουσιάσεις οποιουδήποτε είδους ζώων σε τσίρκο και πλανόδια θηριοτροφεία, προκαλούν στα ζώα απαράδεκτη αγωνία και ταλαιπωρία.

Εμπλουτισμός του περιβάλλοντος

Όλα τα είδη ζώων που ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας χρειάζονται εμπλουτισμό του περιβάλλοντός τους για να ανακουφίζονται από την ανία τους που τους προκαλεί η έλλειψη ελευθερίας. Ο εμπλουτισμός πρέπει να ποικίλλει και να ανανεώνεται συνεχώς ώστε να συντηρεί το ενδιαφέρον του για τα ζώα και να υποστηρίζει την ευζωία τους και την υγεία τους.

Εξωτικά

Θεωρούμε ότι είναι σχεδόν αδύνατον ένας ιδιώτης να παρέχει σε εξωτικό ζώο τις κατάλληλες συνθήκες, τη φροντίδα, τη διατροφή που είναι απαραίτητα για την ευζωία του.

 Παράνομο εμπόριο άγριων ζώων

Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων έχει εξαπλωθεί ως κύρια παράνομη οικονομική δραστηριότητα, συγκρίσιμη με το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Πλήττει θανάσιμα τη διατήρησης της άγριας ζωής, απειλώντας την επιβίωση ολόκληρων πληθυσμών άγριων ειδών και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης άγρια είδη σπονδυλωτών.

Η συνθήκη CITES (Convention on the International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna) βάζει κάποιους περιορισμούς στο εμπόριο μερικών εξωτικών ειδών, προκειμένου να μετριάσει την απειλή στην επιβίωση τους και στην οικολογική καταστροφή – και απαγορεύει εντελώς το εμπόριο κάποιων ζώων για να διατηρηθεί το είδος ή επειδή είναι χωροκατακτητικά. Όμως η ζήτηση τροφοδοτεί το παράνομο εμπόριο, με αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού ζώων κατά τη μεταφορά τους.

Χρειάζεται ευαισθητοποίηση του κοινού για να μειωθεί η ζήτηση και διασυνοριακή συνεργασία των αρχών επιβολής του νόμου, προκειμένου να καταπολεμηθεί το παράνομο εμπόριο.